Škola za cestovni promet
Trg J.F. Kennedyja 8, Zagreb
tel:  01/23 03 444
fax:01/ 23 00 581
E-mail: info@scp.hr

kontakt pocetna stranica

Korištenje mobitela u vožnji

Učenici naše škole zajedno s drugim učenicima hrvatskih srednjih škola i ove, sedme godine, uspješno su sudjelovali na Državnoj smotri "Projekt Građanin". Domaćin Smotre 2004. godine bila je Tekstilna škola iz Zaboka. Tema našeg projekta bila je Korištenje mobitela u vožnji.

Korištenje mobitela za vrijeme vožnje sve je češće viđena situacija na gradskim prometnicama. Mobiteli postaju sve značajniji uzročnici prometnih nezgoda. Vozači vrlo često svoju pažnju usredotoče na razgovor, a zanemare stanje i uvjete na cesti, što može dovesti do teških posljedica.

U Republici Hrvatskoj Zakon o sigurnosti cestovnog prometa ne zabranjuje korištenje mobitela u vožnji pa policija nema pravo kontrolirati niti kažnjavati takvo ponašanje vozača. Zbog toga ne postoje statistički podaci o prometnim nesrećama koje su skrivili vozači koji su koristili mobitel.

Naša skupina je zato predložila izmjenu Zakona kojom će se ograničiti korištenje mobitela tijekom vožnje samo s hands - free uređajem. Hands - free uređaj je kompromisno rješenje, ali svakako bolje do klasičnih mobilnih uređaja. Naše mišljenje je da vozače treba više i stručnije educirati o štetnosti korištenja mobitela u vožnji jer istina je da mnogi o tome puno ne znaju ili ne žele znati.

Potrudili smo se obavijestiti vlast i razne organizacije o problemu korištenja mobitela u vožnji te se nadamo njihovoj podršci i pomoći u rješavanju ovog ozbiljnog problema. Veliku podršku dobili smo od učenika, profesora, roditelja te ravnatelja naše škole i iskreno se nadamo da će ovo naše izlaganje čuti i osobe na odgovornim mjestima i da će u budućnosti više poraditi na tom problemu.

Snježana Cvitković, 2.e

 
Podijeli s prijateljima:

Autoškola
"Škola za cestovni promet"Sljedeći tečaj: 30.01.2017

Na web stranicama Autoškole nalaze se sadržaji vezani za obuku vozača za AM, A1, A2, A, B, BE, C, CE i D kategorije.